Mai da-te in statusul meu (social)

Marea majoritate a cuplurilor de azi se cam pierd pe drum. Ghinionul ii paste pe toti. Cuplul fericirii pleaca la drum cu ditamai bagajul de sperante, visuri si asteptari pe care le au unul de la celalalt, la care asorteaza o mare iubire.

In timp, care difera mult de la un cuplu la celalalt, iubirea se erodeaza, pana ajunge la rugina. Apar frustrarile. De tot felul. Mai mari sau mai mici. Protagonistii nu se mai regasesc in cuplu. Incep sa iasa in decor. Frustrarile sapa in ei pana darama tot edificiul construit cu truda. Si marea iubire, care era pana mai deunazi o fortareata de neatins, e lasata sa se prabuseasca ca un castel de nisip luat de valuri.

Altii incep sa construiasca ziduri chinezesti in jurul lor, pe care celalalt nu le-ar putea escalada nici daca si-ar lua atestat de alpinist profesionist. Apare mutenia aia cu priviri urate, pline de reprosuri si nemultumiri. Si mai grav, dispare comunicarea. Stim si de ce! Pentru ca dispare interesul. Si daca dispare intr-o parte, printr-un binecunoscut principiu al compensarii,  se muta in alta parte. 😉

Oamenii evouleaza diferit, iar dorintele lor sunt comune pana intr-un anumit punct dupa care, la intersectia vietii, ii vezi pe unii ca vireaza la stanga, in loc de dreapta, dupa partenerul lor. Deraiaza in mod constient si voit de la traiectoria pe care si-au trasat-o cu ani in urma. Isi doresc alte lucruri. Vad lumea altfel. Vad cu alti ochi calitatile sau defectele celuilalt. Isi dau seama ca sunt unele pe care le-ar mai tolera dar si altele pe care nu le mai pot accepta sub nicio forma. Pentru ca nu mai rezoneaza cu ele. Pentru ca ei se invart deja in alte lumi si functioneaza pe alte nivele, iar in noul context pretentiile le cresc vertiginos odata cu statusul nou dobandit.

In momentul in care unul dintre parteneri evolueaza pe scara profesionala si ajunge in pozitii cheie, ii creste subit si stima de sine, odata cu valoarea contului din banca. Prin urmare, el nu se mai regaseste langa partenerul care a ramas la acelasi nivel pe care il avea la debutul vietii impreuna. Si cel din urma devine inoportun in viata celuilalt. Un fel de persona non grata. Pentru ca discrepantele deranjeaza. Mai ales atunci cand se vad din avion.

Poate ca, in esenta, nu oamenii se schimba intr-atat de mult in timp, pe cat se schimba dorintele si aspiratiile lor de-a lungul timpului. Unii se mira ca nu se mai regasesc in cuplu. Altii se repliaza din mers si incep minciunile si tradararile. Fara numar. Pana la decesul cuplului nu mai este decat un pas. Majoritatea celor pe care ii cunosc au trecut cel putin printr-un divort. Cei care nu au ajuns la acest prag aleg, in schimb, sa-si insele partenerul a la longue. Bineinteles ca mai exista inca si acea categorie rarisima, in care partenerii se sustin reciproc si evolueaza impreuna. Bravo lor!

Dar, in general, oamenii sunt tributari slabiciunilor. Prefera sa insele sau accepta tacit sa fie inselati decat sa renunte la un anumit statut social, pe care il asigura casatoria. Se mint ca sunt fericiti si accepta la pachet jumatatile de masura, minciunile, tradarea, injosirea, dispretul. Pentru ca nu au exersat statutul de single si habar n-au sa traiasca singuri. Le e frica de singuratate mai tare decat de moarte. Si prefera sa fie singuri in doi decat singuri cuc.  Altii, dimpotriva, se simt bine cu ei si impacati in orice situatie.

Daca privesti din exterior, atunci cand auzi de o ruptura pe motiv de “nepotrivire de caracter”, stii deja ca motivul adevarat este faptul ca partenerii nu se mai potrivesc cu noile lor statusuri sociale si noile aspiratii. Si esti tentat sa judeci aspru si sa renegi pe cel care evadeaza din cusca, pe motiv ca-l strange prea tare verigheta ;). Vrei sa iei apararea celui care primeste palme peste fata de la viata. Insa, adevarul il gasim undeva pe la mijloc. Always!

Cred ca nimeni nu ar trebui judecat si pus la zidul infamiei pentru ca la un moment dat nu se mai regaseste intr-o relatie si nici condamant sa ramana for ever incorsetat intr-o alianta care nu-i mai aduce satisfactiile de la inceput.

Problemas_de_salud_que_generan_la_ruptura_de_una_relacion_amorosa

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s