A AVEA versus A FI

“Am inteles ca omul poate avea totul, neavand nimic si nimic, avand totul” Mihai Eminescu
Am citit ieri o stire care m-a intristat profund. O femeie deosebit de frumoasa, fost model, care avea numai 40 de ani, s-a stins din viata in urma unei afectiuni hepatice, lasand in urma ei doua fetite. In urma cu cativa ani mariajul ei cu unul din miliardarii capitalei facea senzatie in lumea mondena prin fastul si sumele exorbitante cheltuite cu prilejul evenimentului. Mariajul nu a rezistat, insa stresul major la care a fost supusa, precum si presiunile post divort au avut repercursiuni fatale pentru fostul model.
Pornind de la citatul de mai sus al lui Eminescu si concluzionand asupra evenimentului trist, eu cred ca un must have este sanatatea si pe bune ca nu este un cliseu! Ar trebui sa luam viata mai pe “slow motion”, sa nu ne mai consumam energia vitala si tot mai putina cu lucruri derizorii sau lipsite de substanta, sau sa ne stresam din toate rahaturile, altfel viata va trece pe langa noi razant ca si cometa Halley si daca nu suntem atenti ne trezim ca ajungem la final si nu am inteles nimic din ea!! Ceea ce este foarte trist, daca nu chiar tragic.
Prea am uitat sa ne bucuram de lucrurile simple, care nu cer prea mult efort si am ajuns sa ne dorim doar chestii complicate, sau de-o superficialitate maxima, pentru care ne amanetam sufletul ca sa le obtinem. Si s-ar putea ca la un moment dat Dumnezeu, dragutul, sa ne urecheze drastic…si uite asa, numai in momente din astea de criza, incepi sa-ti pui intrebarile existentiale, al naibii de dureroase.
Si chiar daca am vrea in astfel de momente sa-i cerem lui Morty celebra remote control universala din “Click”, ca sa putem “zappa” prin trecut si sa rememoram anumite momente din viata noastra, care ne-au facut cu adevarat fericiti, acest lucru nu prea este posibil in realitate.
Cum spuneam deunazi, viata este facuta din alegeri! Atunci cand nu iei decizia corecta, alegerile pe care le faci iti determina soarta! Te afecteaza pe termen lung…iar uneori ajung sa iti distruga viata.
Drept pentru care ajungi sa te intrebi ce este mai important: A FI sau A AVEA? Este adevarat ca aceste aspiratii nu se exclud reciproc, dar ar trebui gasit un echilibru intre ele, astfel incat scopurile de ordin material sa le completeze pe cele de ordin sufletesc si nicidecum sa le eclipseze.
Ar fi de dorit sa incetam sa mai fim obsedati de “a avea” lucruri in detrimentul lui “a fi”! A fi iubit, fericit, implinit! Pentru ca bucuria si implinirea lui “a avea” case, masini si alte mitiri pitiri, like geanta Hermes ultima colectie sau pantofi Louboutin, este so fucking lipsita de importanta in contextul in care esti deficitar la capitolul sanatate! Nu mai spun ca dureaza, oricum, doar trei zile amarate, dupa care constatam ca iar ne lipseste ceva si devenim din nou profund nefericiti…pentru ca nu vom putea avea niciodata tot ce ne dorim, indiferent cat de bogati am deveni, daca sufletul sangereaza de moarte si nu are lucrurile esentiale pentru a fi fericit!
Va doresc sa fiti sanatosi si sa faceti alegeri intelepte, care sa va faca viata fericita si implinita! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s