Alegeri

În viaţă totul este despre alegeri! Ştiu că ştiţi, dar cred că nu prea conştientizăm. Mai pe şleau, nu prea învaţăm nimic din chestia asta.

Avem la dispoziţie liberul arbitru, o super abilitate cu care ne-a înzestrat mama natură, şi care ne permite să alegem în fiecare secundă, minut, zi. After all, suntem suma alegerilor pe care le facem, bune sau proaste.

La un moment dat te uiţi în oglindă şi constaţi că nu eşti mulţumit de imaginea care se reflectă în ea şi de ceea ce ai devenit ca umare a alegerilor pe care le-ai făcut.

Opa, să ştii că ţi-am văzut rictusul de nemulţumire din colţul gurii. Doare al dracu’, ştiu! Te seacă de vlagă şi te trînteşte la pamînt în cele mai urîte feluri. Rămîi pironit cu ochii în oglindă şi simţi că timpul se opreşte în loc, inima încetează să mai bată si uiţi să mai respiri.

Nici bine nu scoţi capul în lume că trebuie să începi să alegi. Ce şcoli vrei să urmezi, pe cine alege inima ta tîmpită să iubească, apoi să urască, ce prieteni accepţi în jurul tău, ce culoare de păr alegi să porţi, vrei păr lung sau scurt, fancy or punky? Ce muzică alegi să asculţi? Cum te împachetezi ca să te prezinţi lumii?

Ce alegi? Să fii trist sau fericit? Să rîzi sau să plîngi? Să-ţi rupi părul din cap de disperare sau să te înarmezi cu nesimţire? Să-ţi faci tatuaj sau nu? Să te căsătoreşti sau, mai bine, nu??? Că mi-a zis mie cineva odată că sportul ăsta ar fi, de fapt, o caznă, şi dacă te pune ăl’ cu coarne să marşezi în direcţia nefavorabilă şi nu ai DEXUL cu tine, ca să-nţelegi cît de cît cu ce se mănîncă dubioşenia asta cu enşpe tăişuri, o iei peste freză urît de tot. Mno, şi cînd se rupe lanţul de iubire ajungi de nu mai ştii nici cum te cheamă. Mergi pe stradă şi vorbeşti singur. Tu pui întrebările şi tot tu îţi dai răspunsurile, din lipsă de interlocutori, ha ha ha.

Deci, ce alegem, people? Îi spui că ţi-e dor sau mai bine taci şi suferi? Îi rupi inima în două sau ţi-o rupi pe a ta şi o pansezi pe cealaltă? Îi dai mesaj să-i spui cît de mult îţi lipseşte sau nici de-al naibii nu zici nimic? Ierţi sau judeci? Taci sau vorbeşti? Alegeri…

Suntem ceea ce suntem datorită alegerilor pe care le-am făcut pînă în acest moment! Poţi să ceri o mie de sfaturi, tot tu va trebui să iei decizia finală and live with it!

Şi, ce să vezi…în viaţă există întotdeauna învinşi şi învingători! Fix ca la jocul de ruletă! Iar numărul pe care mizezi nu iese întotdeauna cîştigător! Cand te aştepţi mai puţin vine crupierul şi îti urlă în timpane pe un ton indiferent dar tranşant: “les jeux sont faits, rien ne va plus”! Şi ce poţi să mai faci atunci? Doar să-ţi asumi alegerile făcute şi să suporţi consecinţele. Ai pierdut pe mîna ta, felicitari!

Poţi doar să-ţi dai cîte palme vrei şi să te învinovăţeşti că ai fost mega prost. Pentru prostie nu se dau premii! Doar sancţiuni! Şi te pune viaţa la colţ, draga de ea, pe coji de nucă, şi îti dă ţi cîteva scatoalce după ceafă, în speranţa că poate te înveţi minte şi data viitoare greşeşti mai puţin. Şi poate dai un randament mai bun! Aşa ar fi de dorit.

Şi, poate, în timp ce te aduni după jos şi îţi rearanjezi bucăţile din tine într-un mod diferit, începi să înveţi să trăieşti frumos, să iubesti unic şi irepetabil, să vibrezi la cuvinte frumoase, spuse din suflet, şi la comportamente pe măsură şi înveţi să nu-ţi mai laşi sufletul să se odihnească decît în plamele cui i-a văzut toată splendoarea şi măreţia şi te acceptă fix aşa cum eşti, cu bune şi cu rele, cu calităţi si defecte. Şi poate înveţi să plîngi, dacă aşa e partitura, şi să fii rază de soare şi liman de lumină pentru cine merită!

Ar trebui să înveţi să fii TU şi nimic mai mult.

Pentru că, nu-i aşa, nu prea poţi să faci nimic atunci cînd ceea ce eşti sau reprezinţi nu este sau nu va fi niciodată indeajuns sau suficient pentru celălalt!

Totul în viaţă este despre alegeri! Alegeţi înţelept!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s